Ikebana

ikebana_asetelma_kamelia

Kamelian keväinen kukoistus Tokyokan Helsinki myymälän ikkunassa 3/2015. Tekijät: Alaya Willman: Sogetsu Ikebana Teacher STA ja Tuuli Salonen. Kuva: Tuuli Salonen

Ikebana on elävää veistostaidetta ja luonnon terapiaa. Ikebana merkitsee ”elävä kukkaa” ja kuvastaa ihmisen suhdetta luontoon. Luonto on jokaisena vuodenaikana kaunis. Samoin kasvit eri vaiheissaan. Silmusta kukkeaksi kasviksi ja vähitellen sammaloituneeksi keloksi. Ajan ja vuodenaikojen kierto on läsnä luonnon kiertokulussa, joka hetki. Suomalaisilla on jäljellä tuo mutkaton suhde luontoon, jonne vetäydymme rauhoittumaan ja lataamaan voimaa arkeen.

Ikebanan tieni
Ikebanaa harjoittivat jo 1500 vuotta sitten samurait ja buddhalaiset munkit. Oma rakkauteni luontoon ja kasveihin alkoi jo 3-vuotiaana, kun ”nypin” mummoni kukkamaan kasvit ylös; sanoen ”Voi pikku-jaukka”. Kasvien ravitseva läsnäolo toimii elämäni erilaisissa ympäristöissä; metsästä valkovuokon kukkaan tai käpyoksaan.

Olen harrastanut ikebanaan yli 10 vuotta

Olen harrastanut ikebanaan yli 10 vuotta

Yli 10-vuotta sitten aloitin ikebanan harrastukseni Suomen Sogetsu -koulukunnan opettajan Sari Mäntysolan opastuksella. Japanilaiseen tapaan Ikebanan harrastaminen sisältää kehitystavoitteita. Ikebana on samalla sisäinen matka omaan maailmaan ja taidonnäyte, jossa käden ja silmän yhteistyötaito kehittyy.

Tämän vuoden alusta olen saavuttanut opiskeluissani Sogetsu Ikebana -opettajan pätevyyden STA. Ikebanaa harrastavalle kehittyy vähitellen yhteys luontoon, joka on Hana-Kokoro eli Kukkasydän. Opettajanimeni on ”Seitei”, joka merkitsee Tähtipuutarhaa. Vuorovaikutus ja itsensä kehittäminen jatkuu ikebanan kautta, sillä opettajatasoja on useita. Ikebana; samoin kuin useat muut harrastukset, on elämän mittainen antoisa taival.