Kuntoutusta japanilaiseen malliin

Heräsin jo varhain innolla kohtaamaan erään matkani kohokodista. Olin sopinut tapaamisen professori Toshiko Futakin kanssa jo ennen matkaa. Tarkoituksena on keskustella terapiasta, kuntoutuksen tavoitteista, neurologisista tutkimuksesta ja tietysti inhimillisestä arvokkaasta tavasta toteuttaa itseään terveyden haasteista huolimatta. Pääsen hänen opastuksellaan tutustumaan Kioton erityisiin nähtävyyksiin ja taiteeseen. Valmistelemme myös ensi viikon tapaamista yliopistolla.

Jalkoja pakottaa, mutta päivä oli antoisa. Aamulla huristelin taksilla tapaamiseen prof. Futakin luo yliopistolle. Suuntasimme exkursiolle Kyoto retirement house- yksityiseen palvelutaloon. Seurasin siellä toimintaterapeutin tekemää kuntoutusta. Tapasin pirteitä ja aktiivisia ikäihmisiä ja olipa paikalla rouva, joka oli harrastanut Sogetsu ikebanaa. Siinä kuntoutuksen lomassa vaihdoimme mielipiteitä.

luovia_tuotoksiaPalvelutalo sijaitsi vuorella kauniin luonnon keskellä.Talossa on kylpylä eli sento ja tietysti myös karaokepiste tietysti. Prof. Futaki esitteli asukkaiden luovia tuotoksia eli tauluja ja ristipistetöitä.

Päivän päätteeksi vierailijaa kierrätettiin ystävällisesti Heian-shrine –palatsialueella, jossa vihreät siimekset ja vilpoisat lammet tuovat tuulahduksen menneestä ajasta. Kilpikonnat ja karpit uiskentelevat kirkkaissa lähdepohjaisissa lammissa. Liljat kukkivat ja tuoksuivat kilpaa lumpeiden loiston kanssa. Kawa eli joki luikerteli kivisillä penkeillä. Maiko käveli kukkana kukkien keskellä.