Mielenliikkeitä ja tekniikan ihmeitä

Olen menettänyt sydämeni huipputyypille. Se on supermiellyttävä ja sen kyyti on pehmoista. Välillä se voi olla hurjakin ja painella 300 km / h. Shinkansen-juna on sellainen uusi tuttavuus, jonka voisi tuoda Suomeen.

Nyt hieman myös japanilaisesta mielenalasta, kun säätilakin on suotuisa kirjoittamiselle eli sateinen. Vasemmanpuoleisen liikenteen lisäksi tuntuu, että täällä ihmisten aivoliikenne toimii toisin. Kaikki on suunniteltua viimeistä piirtoa myöten. Sama säätely jatkuu ihmisten sisäiseen maailmaan. Sääntöjä noudatetaan ja valvotaan. En ole nähnyt yhdenkään paikallisen loikkivan punaista valoa päin, mutta sen sijaan turisti-kamikatseja kylläkin. Tämä tuo tähän ihmisiä ja miljardeja tilanteita kuhisevaan muurahaispesään ennakoimista, arvattavasti ja turvallisuutta. Muuten tämä Rubikin kuution kaltainen elämänmalli olisi pelottava. Bussikuskikin ilmoittelee ajaessaan bussia valkoiset hansikkaat kädessä: ”Bussi kääntyy kaistalle/pysäkille olkaatten hyvät ja pitäkää kiinni” jne. Takseissa on pitsiset suojat, turvalukot.

bussikuskinappulatlapsi-istuinpunainen_nappi

Suotuisa tuttavuus niinikään on japanilainen wc-kulttuuri. On ilahduttavaa, että voi jännittämättä poiketa kaupungilla, juna-asemilla ja missä muualla tahansa hotellihelpotukseen. Vessat ovat hi tech -tuotteita. Nappulaa ja toimintoa on joka lähtöön: kun lähestyt laitetta, se rupeaa suhisemaan ja lämmittämään istuinta. Suhina/solina jatkuu, kun istahdat. Tämä peittää ne luonnolliset äänet, joita käyttäjästä saattaa tulla. Valita voi myös musiikkia. Tarpeiden mukaan voi painaa suihkutuspesua eri kohtiin ja suloisen puhalluksen, josta vain poutapilvet puuttuvat.
Äideille on myös kehitetty wc:hen helpotukseksi teline, johon voi laittaa lapsen, kun on tarpeen saada kädet vapaiksi omissa vessapuuhissa.

Turistitumpelo meni painamaan erästä nappia wc:ssä luullen sitä huuhtomistoiminnoksi. Siitäpä räjähtivät hälytyskellot soimaan. Odottelin sitten pelastajaa hätääntyneenä. Onneksi olin Sogetsu ikebanakoulun tiloissa (20. kerros), joten minua kaitsemaan osoitettu nuori nainen pinkaisi apuun ja purki hälytyksen. Harmin paikka etten sittenkään nähnyt riuskoja paikallisia palomiehiä…